петак, 10. јануар 2014.

Фотографије

  Окаванго

Окаванго извире  у централној Анголи  и тече према сувој и пустињској унутрашњости Боцване.
Река је дуга око 1.700 километара.



Река Окаванго у пустињи Какахари (на северу Боцване) завршава свој ток и гради делту или мочвару Окаванго.
Делта Окаванго настаје као последица велике количине воде коју доноси река, у сезони монсунских киша која траје од јануара до фебруара. Кише падају на Анголској висоравни где се налази извор Окаванга. Како тој води треба месец дана да дође до Калахарија, Окаванго се почиње разливати у безбројне рукавце и формирати делту од марта до јуна. У то време је у Боцвани сушни период, па та велика количина воде намами животиње из крајева удаљених стотине километара. Тада се у делти ствара једна од највећих концентрација дивљих животиња у Африци.

 


Сјајне фотографије Замуровић Драгољуба

 Ако желите да видите више фотографија ево линк  http://www.serbia-photo.c om/fotografije_en.php

                

  Снежни облаци над Балканским полуострвом 28.12.2014.
Атлантски пут се налази у Норвешкој. Дуг је 8,3 км. Прављен је од августа 1983. до јула 1989. године.Кошао је око 14 милиона евра. Једна је од десет најпосећенијих туристичких дестинација Норвешке.Захваљујући путу на неким ненасељеним острвима преко којих пролази, развио се туризам па су на њима изграђени ресторани... Дуж пута су направљена и посебна места за риболов.Првенствено је изграђен како би повезао места Карваг и Веванг.










Често на часовима  географије ученици и ја имамо различите податке које читамо са карата: висина планине, дубина језера... Ево због чега !

Према подацима објављеним у последњем издању ,,Тајмсовог атласа света до смањивања највиших планинских врхова на три континента дошло је у само четири године. 

Планине које су изгубиле висину: 
Килиманџаро за 3 метра и сада је 5.892 м
Мон Блан за 2 метра и сада износи 4808м
Анонкагва за 1 метар и сада износи 6969 м.


Такође, због климатских промена и наводњавања долази до смањења језера као што су Аралско језеро, Мртво море и језеро Чад.


Од 1975. године до данас, Мртво море је плиће за 16 метара. До пада нивоа језера је дошло због скретања тока реке Јордан ради потреба пољопривреде, али и коришћења њене воде за пиће.


За последњих 40 година површина језера Чад је смањена за 95%. Стручњаци процењују да ће то језеро, из кога се водом снабдевају четири државе 
(Нигерија, Камерун, Чад и Нигер), пресушити до краја овог века.Од језера Чад зависи готово 30 милиона људи.Узрок смањења језера су оскудније падавине, појачано коришћење вода овог језере и његових притока за наводњавање и северозападни ветрови који пустињским песком поступно пуне језеро. Постоје планови да се језеро допуни тако што би се ток неких притока реке Конго 
(река Убанги) променио тако да се уливају у реку Шари, притоку језера Чад.




Архипелаг Света у Дубаију је скуп 300 вештачких острва која су у облику континената. На сваком континенту постоји место за државу која постоји и у стварном свету. Што је земља већа добија и већи простор на овом архипелагу. Архипелаг је саграђен на 4,5 км од обале и једино превозно средство којим можете доћи до острва су брод или хеликоптер.
Цена острва је од 15 до 45 милиона долара.



    Дубаи- вештачка острва у облику палме


Кинески зид је највећа грађевина на Земљи. Тврдња да се види са Месеца је погрешна.
Са Месеца ништа од земаљских грађевина није видљиво голим оком.

  Мелисани језеро се налази у пећини Мелисани на Грчком острву Кефалонија. Иако ово грчко оство обилује невероватним егзотичним плажама, Мелисани језеро је најпосећеније туристичко место Кефалоније.




ТАРА- видиковац






Специјални резерват природе „Увац“ је стављен под заштиту, превасходно да би се очувао
 и размножио белоглави суп, највећа птица која живи у Србији. Белоглави суп је ретка врста орла лешинара, импозантне величине, распона крила до три метра.Просечна тежина птице износи између осам и девет килограма, а поједине јединке могу достићи тежину од једанаест килограма.
Ова ретка врста је пре двадесетак година била пред изумирањем. 1990. године, на територији увачких језера преживело је само 7 јединки белоглавог супа. Данас има око 300 јединки.

Посебна лепота овог резервата су меандри. Поједини меандри имају угао меандрирања од 270 степени, а релативна висина ртова меандара износи и до 100 м.
Укљештени меандри Увца налазе се у инвентару геоморфолошких објеката геонаслеђа Србије.











































Планина Чимборазо је највиша планина у Еквадору, висока 6.267 м. Према неким географима, Чимборазо је највиши врх на свету (ако се гледа удаљеност од средишта Земље, а не надморска висина). То је због тога што је Земља спљоштена на половима, а испупчена на екватору.
Због тог испупчења (које је око 21 км) врх Чимборазо који се налази готово на екватору удаљенији је од средишта Земље него Монт Еверест. И остали високи врхови који су близу екватору су према томе виши од Монт Евереста.





 Плитвичка језера, Хрватска





Ајфелов торањ,Париз




Језеро Карера је ледничког порекла и налази се на граници између Аргентине и Чилеа.Главна атракција на језеру је Мермерна пећина настала тако што је језерска вода хиљадама година обликовала мермерне стене које данас изгледају величанствено.




Ледени кањони на Гренланду (дубоки су око 150 метара)





Хитачи парк у Ибараки, Јапан
 



Планина Џотенхајмен, Норвешка





















Залазак Сунца, Пефкохори, Грчка




Тиквара, Бачка Паланка




Кућица на Дрини




























Ледена плава пећина у Скафтафели на Исланду се налази испод глечера. 
Пећина се креће заједно са глечером и може пропасти у сваком тренутку.











  

Велика плава рупа је део Великог коралног гребена Белизеа. То је подводна пећина пречника 300 метара и дубине око 125 метара. Настала је по завршетку леденог доба, када се ниво мора повећао и потопио пећину.




































Анђеоски водопад у Венецуели је највиши водопад на свету са висином од 979 метара. Налази се на реци Чурун.



Ледене пећине на острву Апостол, Висконсин, су после пет зима отворене за посетиоце. Посетиоци могу стићи до пећина ако препешаче преко залеђене површине језера.








Међународни фестивал снега и леда у Харбину (Кина) ове године се одржава 30. јубиларни пут.
Скулптуре и грађевине од огромних блокова леда, украшене су светлосним ефектима.



Највеће огледало на свету, Боливија




Карлов мост и Храдчани, Праг













Нема коментара:

Постави коментар